Oktober 2013. Kamer van Koophandel in Argolida, Griekenland

Piet Roos tijdens een bijeenkomst in oktober bij de Kamer van Koophandel in Argolida (Griekenland) met een warm pleidooi en een welgemeend advies om bij het internationaal zaken doen vooral aandacht te besteden aan een juist gebruik en toepassing van de Incoterms.

Exporteren doe je zo

Op 14 december werd in hotel New York in Rotterdam het door mij en mijn vriend en collega Klaas Knies geschreven boek "Exporteren doe je zo" officieel gepresenteerd. Een gezellige happening die werd opgeluisterd door o.a. Professor Dr. (hoogleraar) Gertjan van der Ziel, die ook het voorwoord schreef, de sponsors (ABN-AMRO, Royal Duyvis Wiener, Douaneopleidingen Nederland, SGS, Ziegler) en familie van de auteurs. Het boek gaat in op alles wat met export en exporteren te maken heeft. Marktonderzoek, marktanalyse, marktbenadering, aanvraag en offerte, marktentree, agent en distributeur, onderhandelingen, orderverwerving, orderuitvoering, leveren, vervoeren, betalen en nazorg.

Vele exportdocumenten en hun karakteristieken komen langs, vele voorbeelden, anekdotes en ervaringen passeren de revue alsmede zaken zoals namaakartikelen, boycot en nepgaranties. De uitgever - NTP Publishers Rotterdam - heeft er een schitterend boek van gemaakt. Het is geschikt voor cursussen en bedrijfstrainingen en voor het MBO en HBO onderwijs.Referenties 2012

De Kamer van Koophandel in Argos – Griekenland – bleek zeer ge´nteresseerd in – hoe kan het ook anders – de Incoterms 2010. Men springt er zeer onvoorzichtig mee om en ook daar kost het geld als achteraf blijkt dat het fout gelopen is. “Wij hebben onlangs een container met wijn naar Amerika gestuurd. Maar die is nooit aangekomen.”


“Onder welke conditie?”

“FOB geloof ik!”

En daar al gaat het de mist in ………………………..FOB, geloof ik.

“De klant heeft niet betaald?”

“Nee………………uiteraard niet!”

“Als u daadwerkelijk FOB geleverd heeft, dan heeft uw koper het totale transport verzorgt en draagt ook het transportrisico. Uw klant is verplicht u te betalen!”

“Als ik dat zeg, verlies ik hem als klant!”
En daarmee was de kous af.
Er ligt nog veel terrein braak dus.

Referenties 2011

Incoterminologie 2010

Sinds 2010 is het boek Incoterminologie 2010, het handboek voor het verantwoord gebruiken van de Incoterms versie 2010, op de markt. Belangstelling? Kijk op de website van NT Publishers. Er is ook een Engelse versie, "Incoterminology" dus. Nog steeds is er veel belangstelling voor workshops en seminaars die diep ingaan op alles wat nieuw en anders is t.a.v. de 2010 versie.

Hieronder enkele reacties van lezers op het nieuwe boek:Referenties overig (kleine selectie)